С тържествена програма в Кюстендил бяха отбелязани 138 години от съединението на Княжество България с Източна Румелия, предаде репортер на "Фокус“. Честването на годишнината се състоя на Арката на площад "Велбъжд“. То започна с издигане на българския трикольор и с изпълнение на националния химн от професионалния духов оркестър към Община Кюстендил.

На отбелязването на празника присъстваха областният управител Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Иван Андонов, народни представители, духовници от Архиерейското наместничество, общински съветници, зам.-кметове и зам.-областният управител на Кюстендил, зам.-председателят на местния парламент. Сред гостите бяха представители на политически партии и неправителствени организации, граждани.  

В словото по повод празника беше посочено, че Съединението е само и единствено българско дело и българско завоевание. "Съединението на Княжество България с Източна Румелия е единственият пример от новата българска история за изцяло българска победа, и военна такава – отблъскването на сръбската агресия, и политическа – признаването му от Великите сили, и нравствена – българи се завръщат при българи. Актът на Съединението е най-вдъхновяващия епизод на дръзката политическа българска история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на Отечеството“, се каза в словото.

Присъстващите коленичиха и запазиха едноминутно мълчание в знак на почит към храбрите българи, вградили съдбите си в националния идеал. Тържествената част завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на Тринадесети пехотен рилски полк.

Венцеслав ИЛЧЕВ