С нови моменти идва традиционният Празник на черешата в Кюстендил. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. Тази година сладкият празник, посветен на черешовия свят в Овощната градина на България, ще се проведе от 28 юни до 30 юни, включително.

"Тази година празникът ще бъде доста интересен и живописен. Има няколко промени, които ще се случат в тези дни. Празникът ще бъде семейно ориентиран“, каза кметът Огнян Атанасов. Над 150 търговци от цялата страна са подали заявление за участие. Над 50 производители на череши също ще се включат. Тази година се дава предимство на местните производители.

За Празника на черешата ще бъде създадена "Алея на занаятите“. Десет участници ще се включат в нея и ще покажат своите занаяти и майсторски произведения. Улицата на живите места ще бъде разположена пред читалище "Братство“. Над 30 ще бъдат участниците в основните изложения и в кулинарната част на празника.

Програмата ще започне на 28 юни от 18.00 часа със занимателни арт ателиета и занимателни работилници за деца. Те ще продължат до 21.00 часа. Официалното откриване на празника ще бъде от 19.00 часа. Предвидена е "Галактическа нитро лаборатория“ с шеф Ради Стамболов и Борислав Екзархов. Те ще приготвят сладолед с течен азот, който ще бъде с топинг от череши. Сладоледът ще се раздава на гостите на празника. От 21.00 часа ще се случи концерт на група "Акага“, заедно с Кристиян Янкулов и Биляна Добрева.

На 29 юни ще бъдат подредени изложбените щандове, аранжирани с яркия и вкусен плод, те ще бъдат за времето от 10.00 часа до 18.00 часа. Предвидени са безплатни туристически обиколки на Кюстендил. От 14.00 часа обиколката ще бъде на английски език, а от 16.00 часа – на български език. От 10.00 часа до 14.00 часа ще има отново арт ателиета и занимателни игри. От 10.30 часа ще се представи Професионалният духов оркестър към Община Кюстендил а от 11.00 часа Институтът по земеделие ще се включи в програмата с представянето на перспективни сортове череши за региона. Предвиден е и концерт на Елица Тодорова. В 12.30 часа стартира арт първормънс с децата от Кюстендил, а след това ще продължат арт ателиетата и занимателните игри. В 21.00 часа ще започне концерт на Миро, заедно с Дивна. Предвидени са и игри с череши.

На 30 юни програмата продължава от 10.00 часа с арт ателиета, кулинарно изложение и концерт на Лилия Семкова, с участието на местни и гостуващи фолклорни формации.

"Разгръщаме празника. Ще имаме и "Зона за отдих“ в парка, където всеки ще може да си отдъхне и да си хапне череши“, каза още Огнян Атанасов.

Началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска посочи и още един нов акцент в Празника на черешата, а именно участието на младите хора в него. Активно ще се включат представителите на Младежкия консултативен съвет. "Изключително активни са и девойките, явили се на конкурса "Девойка Кюстендилска пролет“, които станаха ядрото на Младежкия консултативен съвет. Младежите ще посрещат гостите на Кюстендил, ще ги черпят с череши, с лимонада, ще се включат и в провеждането на състезателните игри“, сподели Емануела Дюлгерска.