Кюстендил е домакин на Зонална изложба "Струма“. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Двадесет и второто издание на зложбата ще бъде открито от 11.00 часа в градската галерия. В изложбата са представени 89 автори със 150 творби.

Преди 50 години, на 26 октомври 1968 година, в галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма. През 1977 година изложбата се организира отново под наименованието Обща зонална изложба "Струма“. Установява се нейният статут, периодичност и знак, автор на който е кюстендилският художник Кирил Гогов.  До 1986 година са организирани седем изложби – четири общи и три младежки. Следва деветгодишно прекъсване до 1995 година когато Общата зонална изложба "Струма“ е възстановена отново.

От 1997 година изложбата става ежегодна, с ново деветгодишно прекъсване от 2004 до 2013 година когато усилията на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възстановяване на изложбата чрез организирането на четиринадесетото ѝ издание в Перник. Подкрепата на Съюза на българските художници в организирането на изложбата и участието на неговите представители в селекционните и наградни журита са неизменна част от условията за съществуването на изложбата.

Зонална изложба "Струма“ представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. По традиция преобладаващият жанр е живописният.

Венцеслав ИЛЧЕВ