Кюстендил даде старт на Европейската седмица на спорта, предаде репортер на "Фокус“. На площад "Велбъжд“ се проведе спортен празник, в който се включиха 18 спортни организации и клубове. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов откри Европейската нощ на спорта, заедно с Ерика Зафирова - златен олимпийски медалист от Токио 2020 година, която е и посланик на Европейската нощ на спорта в Кюстендил.

Сред официалните гости на събитието бяха инж. Александър Пандурски областен управител на Област Кюстендил, Иван Андонов председател на Общински съвет Кюстендил, видни спортисти от Кюстендил в лицето на: Цветелина Кирилова, Борислав Иванов и Илиян Стоянов.

"При нас винаги е прекрасно и се радваме че днес, почитайки Деня на Плодородието, можем да усетим и плода на дългогодишния труд на и резултатите на тези спортни таланти, които сияят. Успех на инициативата“, каза в приветствието си кметът Петър Паунов.

"Щастлива съм да видя толкова много деца, защото спортът дава страшно много, създава много приятелства. Тук е мястото, на което децата могат да пробват различните спортове и да се запалят по спорта. Това е едно прекрасно събитие за деца и родители“, каза посланикът на спорта за Кюстендил Ерика Зафирова.   

В празника се включиха с демонстрации спортни клубове от града, както и представители на спортно училище "Васил Левски“. За доброто настроение на всички се погрижи дует "Експоуз“.  Публиката на празника имаше възможност да спечели и множество награди, осигурени от Община Кюстендил и Министерство на младежта и спорта.  

Тази година за девети поред път в България ще бъде отбелязана Европейската седмица на спорта #BeActive, с различни спортни прояви за насърчаване на активното спортуване и популяризиране на българския спорт.

Венцеслав ИЛЧЕВ