Кюстендил даде начало на Седмицата на гората, предаде репортер  на "Фокус“. Стартът на традиционната инициатива, посветена на гората и на хората, ангажирани с опазването и развитието на зеленото богатство на страната, беше поставено в лесопарк  "Хисарлъка “. Домакин беше директорът на Регионална дирекция по горите – Кюстендил инж . Здравчо  Тодоров. Присъстваха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски , кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, представители на горски и ловни стопанства, на лесовъдската  колегия, на Община Кюстендил и Областна администрация, ученици.

Беше отдадено заслуженото на залесителя  Йордан Митрев. Венци и цветя бяха поднесени пред неговия бюст-паметник.

"Имам удоволствието за пореден път тук, на това знаково място, да се поздравим и да открием Седмицата на гората – национален празник, отбелязван повече от 100 години. Бяха представени по-важните щрихи  от живота и дейността на нашия съгражданин Йордан Митрев. Самото място говори, че въпреки  трудностите които е срещнал, и не без подкрепата на неговите колеги – лесовъди, горски стражари, ловци, местното население, не се е огънал и сега виждаме ценността на това, което е създадено“, каза Здравчо  Тодоров.

"Примерът, даден от Йордан Митрев, трябва да го следваме. Трябва да следваме неговите завети. В момента виждам, че "Хисарлъка “ страда. Сигурен съм, че с ваша помощ може да го съхраним за идните поколения. Ние сме призвани да защитим тази гора“, каза кметът Огнян Атанасов.

"Уважаеми лесовъди, уважаеми гости. В този прекрасен пролетен ден ние гледаме с усмивка и с радост на едно традиционно прекрасно събитие, което в началото на пролетта ни напомня за това, което правите вие за нас. Благодаря ви. Вие сте хората, които опазвате богатството на нашата страна. Вшие сте хората, които се грижите за него“, каза областният управител Александър  Пандурски . След официалната част се проведоха спортно-образователни игри – "Лесовъд за един ден“; "Екологично равновесие“ и други. Рисуване върху платно. Правене на хербарии.

Програмата на "Седмицата на гората в областите Кюстендил и Перник предвижда поредица от дейности . Предстоят открити уроци и засаждане на фиданки. На 8 април ще бъдат наградени победителите от конкурса за есе или къс разказ на тема "Гората е живот и обща отговорност“.