Община Кюстендил в партньорство със Столична община и Национална художествена академия участва в проект за цялостен ремонт на материалната база на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“, включително и мерки за енергийна ефективност. Това обяви на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на "Фокус“. Кметът допълни, че става въпрос за проект, касаещ интегрираната стратегия за териториални инвестиции.

От страна на Националната художествена академия се предвижда преустройство и модернизация на сградата на улица "Шипка“ 1 и превръщането й в модерен културен център.  Столична община залага изграждане на художествено осветление на гробница-мавзолей на Княз Александър Батенберг, ремонт и подмяна на климатична инсталация, консервация, реставрация и експониране на останки, част от "Сердика“. 14 милиона лева е проектът за кюстендилската галерия. 

Кметът на Кюстендил допълни, че през миналата седмица е обявило участъка от АМ "Струма“ до Гюешево за един от 20-те първокласни пътища, приоритет на министерството.

"Благодарни сме и сме много щастливи, че дългогодишните ни усилия дават резултат. По този начин знаете, че Кюстендил ще стане незаобиколим логистичен център, за което винаги сме се старали. По този проект вече се изработва устройствения план, ще продължават нашите усилия на общинско и държавно ниво този път да бъде с такива габарити, че да позволява привличането на водещия бизнес в страната и региона", каза Петър Паунов.

Кметът благодари на всички, които са се включили в Празника на плодородието. "Огромна признателност към всички наши съграждани, които се включиха, беше незабравимо и страхотно. Благодаря на гостите, на колегите, които сега им дадохме глътка отдих, видяхме какво е Кюстендил", заяви Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ