Къщички за птици, измайсторени безвъзмездно от Георги Маринов Георгиев, жител на Добрич, могат да бъдат забелязани в различни райони на града, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Тези къщички очакват доброволци, които да ги зареждат на добра воля със семенца през есенно-зимния сезон. Така дивите пойни птички, които огласят добруджанския град от ранна пролет, през летните месеци, чак до късна есен, ще прекарат по-леко студените дни. 

Къщичките за птици са ръчно направени от естествени материали, като дърво и шишарки, красиви и уютни са. Могат да бъдат забелязани на различни места в града - в Градския парк "Св. Георги", в Центъра за защита на природата и животните, в градинката около църквата "Св. Георги", в Архитектурно-етнографския комплекс "Старият Добрич", в Гробищния парк, в комплекс "Резиденция", в двора на МБАЛ и на други места. Наброяват повече от 30. 

Неотдавна природолюбители в Добрич подеха инициатива - "Направи хранилка за птиците в Добрич и я пълни със семена цяла зима". Три поредни години добруджанци бяха съпричастни на националната кампания "Зрънце любов". 

Тези, които искат да се грижат за дивите птици на Добрич и през тази зима, е необходимо да знаят, че семената задължително трябва да бъдат сурови и несолени, припомнят от Българското дружество за защита на птиците. Слънчогледът е една от най-подходящите храни поради високата си енергийна стойност, от която птиците се нуждаят през зимата. Всеки може също да изработи или да закупи хранилка за птици и да я постави близо до своя дом. Любителите на природата ще го уверят, че грижите и любовта му ще бъдат възнаградени с най-хубавите птичи песни.

Някои от дивите птици, за които всички са чували и чели - синигери, кълвачи, врабчета, чинки, сойки и други, остават да зимуват в нашата страна, не отлитат на юг и им е трудно да оцелеят през най-студените месеци на годината, които предстоят.

Жулиета НИКОЛОВА