Къща-паметник на културата във Велико Търново се превърна в своеобразно сметище. Освен това сградата, която се намира в старата част на града, е опасна за минувачите, предаде кореспондент на "Фокус".

Имотът е на улица "Никола Пиколо", която води към крепостта Царевец. От там на ден преминават хиляди гости на старата столица, като и много търновци. Къщата е построена през 1853-а година. Първоначално е била хан, а по-късно става собственост на Преображенския манастир, който се намира в близост до Велико Търново.

От няколко месеца състоянието ѝ е критично. Части от конструкцията и висят над и без това доста тесния тротоар и застрашават преминаващите туристи и жители на града. Освен това загражденията, които бяха поставени на фасадата - на прозорците и вратата са премахнати и достъпът до сградата е напълно свободен. Именно и заради това там е пълно с всякакви боклуци, изхвърлени от недобросъвестни хора.

"Велико Търново е един от най-красивите градове в България и това ни кара да се гордеем, че сме търновци, но сгради като тази ни карат да се замислим и по-скоро да се срамуваме - дали от себе си, дали от управата", казва една от жителките на града, която откриваме в района.

От Община Велико Търново обясняват, че многократно са изпращали сигнали и предписания до Великотърновската света митрополия, за да се вземат мерки, но до момента нищо пободно не се случва.

Дали отговорнтие институции ще се самосезират и ще решат проблема, предстои да разберем.

До тогава съветваме всички жители и гости на Велико Търново да са изключително внимателни, когато планират разходката си до крепостта Царевец.

Луиза ТРАНЧЕВА