Общинско предприятие "Паркиране и репатриране" към Община Пловдив обяви обществена поръчка за доставка и монтаж на нови 15 броя паркинг автомати за платено паркиране в "синя зона". Прогнозна стойност на доставката е 145 833,33 лева без ДДС. Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие изтича в полунощ на 13 юли 2023 г. Възложител на процедурата е директорът на ОП "Паркиране и репатриране" инж. Ненко Калакунов, предаде репортер на "Фокус"

Новите паркинг автомати за платено паркиране трябва да имат софтуер на български език, LCD дисплей със статична част (час/дата), даващ информация на български, английски, френски, и немски език, възможност за заплащане на талон чрез буквено-цифрова клавиатура (тип стикер) с въвеждане на регистрационен номер, унифицирано печатно устройство, работещо с терморолка, самите талони да са на български и да дават информация за ден, час, дата, цена, начален и краен час на паркирането.  Освен това уредите трябва да разполагат с 3G модем за връзка и предаване на оперативни и сервизни данни, както и обновяване и промяна на параметрите.

Важна подробност е апаратите да имат възможност за интегриране към съществуващата софтуерна платформа на общинското предприятие "Smartfoliо", позволяваща издаване на електронен талон и проверка на плащане през мобилно приложение чрез сканиране на регистрационен номер. 

Изисква се захранването на паркоматите да става от фотоволтаничен панел и акумулаторна батерия, монетникът да работи с български монети и с евро, а самите машини да могат да функционират правилно в температурния диапазон от -25°C до +55°C.