Община Бургас предвижда закупуване на нов лекотоварен автомобил за разнос на храна за нуждите на Домашния социален патронаж, съобщиха от общинската администрация. Идеята е новият микробус да отговори на нарастващите потребности на проекта "Топъл обяд“, изпълняван от патронажа. Предложението ще бъде разгледано от общинските съветници на предстоящата сесия на 27 октомври.

За целта е необходимо Община Бургас да кандидатства по програма "Патронажна мобилност за доставка на "Топъл обяд“ на Министерството на труда и социалната политика с проектно предложение към Фонд "Социална закрила“. Срокът е до 25 ноември.

Програмата предвижда подпомагане на социалната дейност в общините чрез закупуване на нови лекотоварни автомобили за разнос на храна на потребителите на услугата домашен социален патронаж.

Според правилата за финансиране на проектите по Фонд "Социална закрила“, отпуснатите средства не могат да надвишават 36 000 лв. или 90 % от даден проект, което означава, че се изисква съфинансиране на останалите 10 %.

Към момента Домашният социален патронаж в Бургас има 10 микробус за разнос на храна на 900 души, като 3 от тях са силно амортизирани и трябва да се подменят. Освен това, новият микробус ще обезпечи нарастващите потребности за разнос на храна по програмата "Топъл обяд“, с която се увеличават потребителите на Домашния патронаж с още 160 човека.