От БПЦ трябва да изискат ключовете за Руската черква. Дори да е собственик на сградата, руският посланик (Митрофанова) не е собственик на църквата. Това заяви пред NOVA NEWS проф. Калин Янакиев, културолог и богослов.

"Относно забавянето на руския посланик да даде ключовете, с оправданието, че очаква съгласие от руския патриарх Кирил, богословът уточни, че руският патриарх няма как да даде съгласие, защото българският патриарх го уведомява за назначените свещеници", добави още той.

Според Янакиев е било злоупотребено с казуса за изгонването на руски свещеници за дейност, несъвместима с дипломатическите и богословските им отговорности.

"По медиите повтаряха казаното от руския посланик в София Елеонора Митрофанова – "посегнало се било на Църквата, дръзнали сме да изгоним руски свещеници", от което излиза, че са изгонени за това, че са от Църквата – сякаш са изгонени, че вярват в Иисус Христос, че служат като свещеници. Нищо подобно! Те са изгонени, защото са уличени в подривни дейности. Преди да бъдат експулсирани от България, бяха изгонени от РС Македония, по-скоро Васиан Змеев", каза той.

Янакиев припомни факти от биографията на изгонения Васиан Змеев, който през 2015-та година е освободен от длъжността проректор на Московската духовна академия и семинария, защото там избухва педофилски скандал. 

"Той е изгонен от там и оттогава го държат на "къс повод" за този скандал. Няма официален мотив за изгонването му, но след писмото, в което студенти се оплакват от такива посегателства, той е освободен и е изпратен в Беларус, където по онова време екзарх е неблагонадеждният за руската православна църква Павел, защото работи за автономията на Беларуската църква. В Беларус Змеев е назначен за наместник на московския патриарх, което е неканонично, защото наместник е самият екзарх (Павел). Той е изпратен, за да следи екзарха там, евентуално да го компрометира. След това го изпращат в България", заяви културологът.

Калин Янакиев разказва и за другия експулсиран от България - Евгений Павелчук. 

"Години преди да дойде в България той се занимава със създаването на паравоенни патриотични клубове в Беларус. Там деца на възраст 12-14 г. се обучават в религиозно-патриотични възгледи и бойни изкуства и военна подготовка. Какъв би могъл да е Павелчук? Като им погледнем биографиите, става ясно, че не са изгонени, защото са православни свещеници, а защото са хора, занимавали се с подривна дейност и това трябва много ясно да се каже", заяви той.

Културологът припомни, че решението за затварянето на Руската черква е на руското посолство в София. 

"Ако разгърнете регистъра на Комитета по вероизповедания към Министерския съвет на България, където са изброени всички храмове и манастири, ще видите, че на този адрес тази църква се води под юрисдикцията на Българската православна църква. По канон на една православна канонична територия не може да има двама епископи и техни наместници. Не може да има юрисдикция на Русия и на България на една православна територия. Ако г-жа Митрофанова държи, че постройката на Руската черква е тяхна, тя може да разпродаде църковната утвар или да даде мощите на Св. Серафим Софийски. Това би било скандално", заяви проф. Янакиев.

По думите му това, че предстоятел на Руската черква е руски духовник не е по право, а е по добра воля. 

"Българският патриарх и софийски митрополит Неофит е единственият, който има правото да назначава или да отказва назначение на който и да е духовник. В тази черква от 2012 г., след като бяха изгонени над 40 българи и руснаци, включително, там не остана енория, с изключение на 5-6 рускини и десетина български путинисти. Затова бяха извикани агитките на "Възраждане" и партия "Атака". Там беше един скандален расоносещ субект, който мяташе домати по Дома на Европа, че беше арестуван, защото с кръст в ръка говореше анатеми по кортежа на украинския президент Володимир Зеленски. Нека висшето ръководство на БПЦ да съобщи на хората този човек принадлежи ли към БПЦ, защото я излага невероятно", каза Янакиев.

Според него сега Русия така злоупотребява с Църквата, че се е превърнала в жреческото отделение на Путин.