Община Пловдив обяви обществена поръчка за разработване на мобилно приложение "Културното наследство на Пловдив" с прогнозна стойност 325 971,67 лева. Средствата са по Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество"“, финансирана финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, предаде репортер на "Фокус".

Целта е да бъде разработено мобилно приложение тип quest игра, което ще функционира глобално из целия град, между всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства и вътре в тях. Играта ще е базирана на истории от града и ще добавя стойност в привличането на по-младата аудитория и туристи. Чрез нея ще се представят сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо аудио гайд. По проекта ще се обновят и ревитализират помещения, ще се закупят витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на Община Пловдив. 

Чрез мобилното приложение туристите ще научават интересни факти слушайки/четейки двуезичен аудио или текстов файл, а с помощта на добавената реалност (AR) ще получат допълнително въздействие чрез творческа анимация.

Изпълнението на обществената поръчка трябва да стартира с изграждането на цялостна концепция за разработката на мобилното приложение, като се вземе предвид спецификата на всяка институция, включена в проекта.

Градската художествена галерия (ГХГ) ще участва в приложението с експозициите си "Българско изкуство" и "Икони"; ОИ "Старинен Пловдив" - живописните творби на Златю Бояджиев и Димитър Киров; Регионалният природонаучен музей - залата за гръбначни животни, живата експозиция терариум и аквариум и препарирани експонати, някои от които ще бъдат проектирани в добавена реалност; Регионалният исторически музей - сградите и експозициите "Съединение", "Възраждане", "Книгоиздаване" и "Съвременна история"; Регионалният етнографски музей - анимация на основния поминък и занаяти на българите в зали "Селско стопанство", "Медникарство" и "Музикални инструменти"; Регионалният археологически музей -  ще присъства с различни акценти от експозицията си, сред които Панагюрското златно съкровище, накити, монети и други; НБ "Иван Вазов", чийто фонд е от 1 960 000 библиотечни документа, ще представи различните зали/зони и специализирани колекции.

Продължителността на проекта е 18 месеца. Срокът за изпълнение е не по-кратък от 150 календарни дни и не по-дълъг от 210 календарни дни, но не по-късно от един месец преди крайната дата 20.02.2024 година. 

Крайният срок за подаване на оферти или на заявления за участие в обществената поръчка е 12 април 2023 г.