Културно-историческото наследство на Велико Търново представиха в Рим, предаде кореспондент на "Фокус". От Регионалния исторически музей в старата столица уточняват, че дейностите са били част от съвместен образователен проект "Столиците на България - пазители на паметта през вековете" по програма на Министерството на външните работи на Република България. Целта е подпомагане на българските организации и медии извън страната 2022 - 2023 годона. Събитието се организира по инициатива на Културна асоциация "Вирту" - Рим и Българско неделно училище "Абагар" - Рим/Нетуно/Ладисполи, Италия.

С видеопрезентация под надслов "Велико Търново - историческа и духовна столица на България", подготвена от д-р Теменуга Георгиева и Пенка Виткова, бе показано величието на средновековния Търновград, богатото културно-историческо наследство на града и активният му културен живот днес.

Събитието уважиха представители на българската общност в Рим, а официален гост бе Негово превъзходителство г-н Тодор Стоянов, извънреден и пълномощен посланик на република България в Италия, който поздрави организатори, участници и гости с кратко приветствено слово.