Виртуалната реалност и атрактивни демонстрации превзеха днес Изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. В културното пространство бе открит първият етап от проекта "Творчески пространства", предаде кореспондент на "Фокус“. Негова инициатор и автор е арх. Ивелин Ненов от Сдружение "Стари столици", а в разработката участват експерти, студенти, преподаватели и институции от творчески, художествени и технически специалности от Сдружение "Стари столици", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“, Русенски университет "Ангел Кънчев" и Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Най-важната роля на новите технологии е в областта на образованието и културно-историческото наследство, каквато е и една от целите на този проект. Това е особено важно за нашия град - духовната и историческа столица на България, в който има над 850 паметника на културно-историческото наследство, каза в приветствието си към участниците заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Той съобщи и новината, че Велико Търново е единствената българска община, поканена в специален проект за 5 G свързаност в концепцията "Умни градове", в който градът ще си партнира заедно с ос news pic 2
© ИЗ "Рафаел Михайлов"
новните мобилни оператори и най-голямата софтуерна фирма в страната. Този тип разработки кореспондират с проекта "Творчески пространства", защото позволят творческите пространства да бъдат както индивидуални, така и обществени, като в такова пространство може да бъде превърнат целият град, каза Генчев. Той допълни, че продължава и разработката "Градим дигитален Търновград", която обединява шест от най-големите софтуерни компании в страната, и която се радва на голям интерес.

Презентациите бяха представени от експерти на Русенски университет "Ангел Кънчев" под ръководството на проф. д-р Георги Христов и ръководителите на проекта от Университета по архитектура, строителство и геодезия - доц. д-р Камен Цветков и доц. д-р Данаил Недялков.

Едни от атрактивните демонстрации бяха тези, които позволяват с помощта на дигиталните технологии да се види как са изглеждали важни културно-исторически обекти и хората да се потопят в тяхната атмосфера от преди векове.

Участници в проекта, журналисти и посетители успяха да влязат в Ивановските скални манастири и да усетят по въздействащ начин вътр
© ИЗ "Рафаел Михайлов"
ешността на храмовия комплекс, както и да разгледат удивителната природа около него. Веляновата къща и световният паметник в Балчик, наречен Храмът на Кибела, също оживяха с помощта на дигиталните очила и стикове. Тези паметници са интерпретирани от студентите, за да дадат познания на публиката за тяхната значимост, посочи арх. Ивелин Ненов. Специално беше представена работата на Даниела Николова, Антоанета Тонева и Мария Василева от ВТУ, свързана с интерпретация на стенописите от Велянова къща и легендите за богинята майка Кибела. Добрият резултат от тяхната работа е плод на съвместната им работа и под прякото ръководство на доц. д-р Марина Теофилова от ВТУ.

Всеки посетител в залите може да бъде творец като приложи технологията чрез своя смартфон и създаде своя собствена творческа среда.

Предимствата на предлаганата с проекта методика могат да се реализират в пространствата на образователни и културни институции. Участниците се обединиха около мнението, че идеите следва да бъдат приложени при реализацията на училищни и университетски STEM центрове, които прилагат предимствата на съвременните технологии в творчески и научни проекти.

Предвижда се представянията в рамките на проекта "Творчески пространства" да продължи във Велико Търново, София и Русе.