Поредно XVIII издание на Международното изложение "Културен туризъм“ подготвят във Велико Търново. От Общината припомнят, че повече от две десетилетия старата столица е домакин на специализираната борса, чиито партньори са националните организации на туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите в България, предаде кореспондент на "Фокус“. Подкрепа на Община Велико Търново оказва и Министерството на туризма

"Международното изложение "Културен туризъм“ се утвърди като най-авторитетната платформа за представяне на усилията на общини, туристически компании, граждански сдружения за развитието на културния туризъм. Събитието е включено в Годишната програма за национална туристическа реклама“, казват още от местната администрация.

Тазгодишното издание ще се проведе в дните от 20 до 23 април в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“. Програмата включва: специализирано туристическо изложение с участие на общини, туристически компании, културни институти и дипломатически мисии; богата конферентна програма, реализирана в партньорство с Министерството на туризма и Министерството на културата; национален студентски конкурс по въпроси, свързани с актуалното развитие на туризма и перспективите пред сектора; Национален конкурс "Чети и пътувай“ http://read-travel.eu/;

През 2023-а форумът разширява своя обхват и предоставя специални възможности на производители на традиционни регионални храни и напитки за участие. Така те ще могат да се срещнат директно с представители на туристическия бранш.

Община Велико Търново и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“ организират и специализиран раздел на Международното изложение "Културен туризъм“ – "Трапезица – истории  за българския вкус“. По този начин съвременно представяне ще получат множество малки и средни предприятия от страната, които със своята дейност съхраняват местните традиции, вкусове, развиват регионалната специфика и поддържат отглеждането в страната на изчезващи култури.

Изложението-базар е шанс за фермите и малките производители на храни по уникални семейни рецепти да открият своите почитатели.

В Международното изложение "Културен туризъм“ има  запазено място за добрия вкус, българските традиции и родните производители. В дните на борсата всеки от участниците има възможност да организира дегустация на предлаганите продукти в специално оборудвана дегустационна зона или да направи оригинална промоция за  посетителите.