Община Русе продължава инициативата "Културен чек“ за учениците от 12 клас на всички общински и държавни училища на територията на Русе. От 4 октомври всички зрелостници ще могат да посетят по свой избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института: Държавната опера, ДТ "Сава Огнянов“ и Кукления театър. Културният чек няма да е валиден само за премиерни и гостуващи спектакли, съобщават от общината.

Общо 1252 са зрелостниците през учебната 2023/2024 година, които ще получат културен чек и ще могат да го използват до 30 декември тази година.

Целта на инициативата, която се провежда за втори път, е да приобщи младите хора към музикални и театрални творби от българската и световната класика. Едновременно с това Община Русе подкрепя и популяризира дейността на трите русенски културни института сред зрелостниците от русенските общински и държавни училища.

Средствата за инициативата "Културен чек“ на стойност 10 000 лева са гласувани на сесия на Общински съвет – Русе по предложение на  общинските съветници Косьо Станев и Нора Стоянова. Идеята е това да стане традиция и да продължи през следващите години, каквато практика има и в други европейски страни.