Готвили за емира на Кувейт, редица президентски и кралски семейства и други видни личности от политиката и светския живот, участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света, световно известните кулинари шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини за втора поредна година избраха да бъдат гост-лектори в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - Варна.

Те се прочуха в България като собственици на уникален по вида си ресторант, претендент за престижната звезда "Мишлен“ – бутиков ресторант "Dieci". Тяхната мечта започва с малко старо двуетажно училище в китното българско село Девино, Антоново (Търговищко), което реставрират и превръщат в свой дом. От там започва дългият път на опознаването на това какво всъщност е да живееш на българска земя и как да се възползваш от нейните ценни блага и природа, за да създадеш нещо невиждано до сега. Кулинарните си шедьоври те създават само с пресни български продукти, а целта им е да подарят уникално индивидуално преживяване на всеки клиент и да утвърдят региона и България като цяло като кулинарна дестинация от висок клас.

Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и скоро ще произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка. Разбира се, имат и партньори – получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от "местните баби“ или "the babas", както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Именно тези концепции бяха сред най-ценните уроци, които получиха кулинарните студенти. Разбира се, през периода на гостуването си, шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини проведоха няколко мастър-класове с младите шеф-готвачи от Институт по кулинарни изкуства, като правилна обработка и приготвяне на фоа гра (специално приготвен патешки дроб). Заедно с тях, те ще организират три вечери с 10-степенно меню, местата за които бяха разпродадени в рамките на дни.