Седмият панаир на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела“ и вторият Фестивал за децата и семейството "Синьо лято“ стартираха с весело настроение и много изненади за малчуганите. Проектите на Фондация "Заедно“ в Пловдив са посветени отново на най-малките и тази година посланието е "Мирен свят“.

Официалното откриване в парк "Рибница“ в район "Северен“ на Панаира на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела“ бе даден с представяне на арменска, руска, италианска и балканска традиционна кухня. Eтно щандовете предлoжиха на посетителите над 15 вида блини – вид домашни палачинки, които са традиционна закуска за децата от рускоговорящите източноевропейски страни. Домакините от арменската общност бяха приготвили кекс със сушени плодове и пурени банички. Арменските сладки на "АГИ“ бяха също част от кулинарните изкушения. Имаше и вкусен сладолед, осигурен от италианската общност в Пловдив. За първа година "Етно кухня на колела“ предложи и балканска скара – сръбски, македонски и български топли ястия, приготвени на жар.

"За тези гости, които са за първи път на наши събития, ще припомним, че във Фондацията работим заедно представители на седем етноса от три религии. Нашата основна кауза е, чрез културните проекти, които реализираме, да даваме своя пример и да отправяме посланието - всички можем да живеем заедно в мир и разбирателство, без значение на произход и вероизповедание.Във времена като днешните, ние, възрастните носим още по-голямо бреме, защото е важно децата ни да помнят не дни на забрани с маски и войни, а завета, че винаги можем да се хванем за ръце, за да правим добро; винаги можем да градим заедно един по-слънчев свят; да се забавляваме заедно; да се усмихваме заедно..., защото само здравето и радостта в очите на децата ни имат значение за всички нас и дават смисъл на живота тук."

"Нека тази сцена и този парк се превърнат в истинско свободно и светло пространство за изкуство - представено от децата за децата на този уникален град.Да си пожелаем от сърце вкусни и забавни фестивални и панаирни дни, по време на които, сигурна съм, ще научим много повече един за друг, без значение от кой край на света е рода ни - тук всички сме заедно и правим най-стария жив град в Европа още по-колоритен“, сподели председателят на Фондация "Заедно“ Лалка Златанова.

"Радвам се, че Фондация "Заедно“ избра за втора поредна година нашия прекрасен парк ‚Рибница“ за провеждането на този значим фестивал. Неслучайно този проект е включен в Културния календар на Пловдив, защото той има за цел да сплотява различните общности в града ни. Нека в атмосфера на мир, любов и толерантност нашите деца-децата на Пловдив, заедно да творят и се радват.И нека пъстрата програма от събития бъде обединяващ фактор, че всички трябва да отстояваме един "Мирен свят“-чрез музика и изкуства“, каза кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев.

Специален гост на събитието бе почетният консул на Италия Джузепе Ди Франческо.

Прекрасен танцов спектакъл "Танци на народите“ в няколко части, откриха красивите момичета от Балетен Танцов Център "Грация“ –гр. Казанлък.Облечени с пищни костюми, те зарадваха публиката с вариации на балета "Дон Кихот“ и "Пахита“, както и колоритни казахски, памирски, руски, китайски, испански и други характерни етно танци, подготвени изключително професионално от хореографите Алла Ангелова и Юлиана Ангелова.

Малчуганите, които обичат да рисуват, имаха възможността да се включат в пленер на открито "Мирен свят“, с помощта на преподавателите Полина Тодорова, Кети Георгиева, Здравка Тодорова и възпитаници от Националната Художествена гимназия "Цанко Лавренов“. Други деца пък с голям ентусиазъм взеха участие в Арт работилницата на арменската общност.

Програмата продължи с театралния спектакъл "Лече Буболече“ на театър "Хамелеон“ по приказката на Георги Авгарски.Спектакълът, предназначен за деца от 3 до 7 години, бе интересен за възрастните, тъй като бе поднесен с много хумор и лекота.

Последва прекрасен концерт на талантливи деца с участието на "Магия Мини“ от "Арт Войс Център“, Пламен Койчев-барабани и Момчил Кехайов-китара.

Малки и големи се насладиха и на още един танцов спектакъл-арменски народни танци с участието на деца към ОАБС "Парекордзаган“.

В края на фестивалния ден бе подредена изложба от пленера и бе изтеглена томбола с много награди от Chipolino.

Панаирът на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела“, в рамките на който се провежда и Фестивалът за децата и семейството "Синьо лято“, са част от Културния календар на Пловдив и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив.