В първия ден на идващата нова седмица - 27 март, в Добрич организират кулинарен празник "Гозбите на Добруджа", предаде репортер на "Фокус". Събитието ще се състои утре - понеделник, от 12:00 до 14:00 ч. пред входа на Спортна зала "Добротица". Гостите ще могат да опитат добруджански лучник, пилешка яхния, мамалига и лучено със сини сливи.

Кулинарният празник е съпътстващо събитие, част от двудневното Изложение на местни продукти, което ще се проведе в Добрич на 27 и 28 март в Спортна зала "Добротица" в Градския парк "Св. Георги". Добруджанските гозби ще бъдат измайсторени на открито, а готвачите - от Добрич, село Коритен, град Генерал Тошево и тутраканското село Шуменци, ще подготвят и ще зарадват гостите с повече от 350 порции.

Форумът е организиран от Министерство на земеделието със съдействието на Община град Добрич и Фермерско изложение "Вкусът на Добруджа". Очаква се да присъстват представители на местните земеделски общности и Местни инициативни групи (МИГ) от цяла България.

Изложението е традиционно, популяризира и предоставя възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони, да представят своята продукция пред широката публика. Възможността за директен контакт с производителите ще даде на посетителите полезна информация за предлаганите продукти, техните характеристики и качества.

Предвиден е също дискусионен форум - "Мястото на традициите и обичаите в живота на местните общности и ролята на ВОМР“, по време на който ще бъдат обсъдени и възможностите за популяризиране на местните храни. Във форума ще вземат участие ръководителят на Управляващия орган на Програмата и заместник-министър Георги Събев, представители на местните инициативни групи и други заинтересовани лица.

Форумът е второто за годината подобно публично събитие, организирано от Министерството на земеделието и петото поред изложение на продукти от териториите на местните инициативните групи.

Жителите и гостите на Добрич ще могат да опитат и да си закупят месни, млечни, тестени, пчелни и занаятчийски продукти, шоколад, мед, вино и други местни продукти,  произведени в Добруджа и на териториите на местните инициативни групи в България.

Жулиета НИКОЛОВА