Кулата за новия 1,5-метров телескоп на Националната астрономическа обсерватория "Рожен“ е почти готова. Това съобщи за "Фокус“ директорът на институцията Никола Петров. По думите му, плановете са да през следващата седмица да се сложи и самия телескоп вътре. "Сериозно е положението с времето и зимата при нас дойде. Зависи от това какво ще е то през следващите дни, тъй като прогнозите са за около 25-30 см сняг за сряда и четвъртък и ако това се случи много е вероятно да го сложим през пролетта. Ако поомекне времето и тук вали дъжд, а не сняг е възможно през следващите 5-6 дни да имаме телескоп в кулата“, поясни Петров. Той уточни, че за монтажа му са необходими няколко часа, но трябва до обсерваторията да достигнат тежки кранове, които да извършат тази дейност. Ако натрупа повече сняг обаче, въпреки че институцията разполага с машина за снегопочистване, тежките машини няма да успеят да достигнат там и ще трябва телескопът да се монтира през пролетта, обясни астрономът.

Той припомни, че проектът, по който е закупен модерния телескоп и доста отдавнашен по програма "Европейска пътна карта за развитие на научни инфраструктури“. Той е бил одобрен още през 2011 г., като в него участват и катедрите по астрономия на Софийския университет и на Шуменския университет. Те също са си закупили телескопи с диаметър на огледалата от 60 см за видима светлина, тоест ще се наблюдава светлината на космически звезди или галактики, като светлина можем да видим с очите си, посочи Петров.

"Нашият телескоп на Рожен е диаметър на огледалото си 1,5 метра. Той е малко по-малък от досега съществуващият най-голям телескоп с диаметър 2 метра. Тъй като новият телескоп е ново поколение и е много прецизен в насочванията си  и бърз, ние смятаме, че той ще бъде много по-ефективен в някои отношения от нашия най-голям телескоп. Това със сигурност ще подобри нашите възможности за наблюдения и със сигурност ние можем да се доближим като конкуренция до държавите в Западна Европа“, допълни Петров. Той уточни, че телескопът ще бъде и почти напълно роботизиран, тоест изобщо няма да има хора при него по време на наблюденията и той изцяло ще бъде управляван по интернет мрежа. "За първи път от 40 години насам, ние ще имаме толкова добра нова придобивка. Проектът беше окончателно финансиран преди 4 години. Имаме финансирането, телескопа и кулата са закупени. Имаше усложнения като за цял  сват с пандемията, но сега се надяваме много скоро да имаме монтиран телескоп. Той е готов тестван е и работи“, каза още директорът на НАО "Рожен“.

Нели ГЕРГЬОВСКА