Държавен куклен театър – Сливен открива своя 61-ви сезон с "АРТЕМ“. Проектът е творческа колаборация между ДКТ – Сливен и "АРС АКТИВА“, финансиран по програма "Дебюти“ от Национален фонд култура.

"АРТЕМ“ е резултат от изследването на младите автори, по теми и проблеми, чувствителни към настоящето. Творческият екип избира лабораторията, като средство за израз и връзка със съвременната театрална публика. За разлика от конвенционалната постановъчна дейност, този формат се фокусира върху процеса, а не толкова върху резултата на работа. Той разчита на експресивността и спонтанността на екипа, като ключ към доверието на залата.

Историята е вдъхновена, написана и разработена от актьорите на ДКТ – Сливен, възпитаници на проф. д-р Боньо Лунгов – Василена Чернаева, Мадлен Христова, Росен Иванов, Андрей Иванов, Яница Халачева, Христина Стоянова (актриса в ДКТ – Русе), Ясмин Манделли (сценограф), Милен Апостолов (композитор), Теодора Георгиева (драматург) и Любомир Колаксъзов (консултант по сценичния образ режисьора).

Авторите определят "АРТЕМ“ – като свой смисъл, любов и средство да въвлекат зрителите в духа на творчеството си.

Проектът ще бъде представен в салона на ДКТ – Сливен на 5 септември (понеделник) заедно с книгата на Теодора Георгиева "Бездомник“.

В дебютния си роман, авторката проследява борбата между волята за съзидание и стремежа към разруха. "Ние ли създаваме света или светът създава нас? Изборът избира нас или ние избираме избора? Къде е разликата между търсене и лутане?“ – пита Теодора Георгиева, чиито пиеси се играят с успех на сцените в София, Пазарджик, Сливен и Ямбол.

До края на септември, трупата на ДКТ – Сливен ще представи "Свинарят“ на Международния фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите“ 2022 – София и Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Сезонът ще продължи с изданието на "Куклен град – град на мечтите“ реализиран съвместно с Община Сливен. Предстои в ход да бъде пуснат и проектът "Вдъхновение -изкуство за промяна“ по Оперативна програма финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. До края на календарната 2022 са планирани още много представления – на собствена сцена и в турне, премиери, съвместни проекти и отбелязване на един позакъснял юбилей.