Днес по християнска традиция българите дават прошка на своите близки. В последния ден от Международния маскараден фестивал "Кукерландия“ на сцената зад Спортна зала "Диана“ бяха представени традициите на празника Сирни Заговезни.

Многобройните му названия – Прошка, Прочка, Поклади, са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, седем седмици преди Великден.

На празника беше показано искането на прошка от по-възрастните, както и "хамкането“ с халва.

Хвърлянето на дървени и стрели и прескачането на огъня за здраве, традиции, датиращи от езически времена, също бяха представени на Сирни Заговезни.

Двадесет и четвъртото издание на Международния маскараден фестивал "Кукерландия“ завърши с концерт на Фолклорен ансамбъл "Тунджа“, ръководен от хореографа Петър Димитров. Танцьорите и музикантите показаха богатата палитра от фолклорни традиции на България.

Довиждане "Кукерландия“! Хубавото време в Ямбол показа, че маскираните вестители на доброто от всички краища на България отново са събудили природата за нов живот. Благодарим на всички жители и гости на града, които преживяха емоциите от фестивала в изминалите дни!