След двегодишно прекъсване заради пандемията, в смолянското село Широка лъка днес ще се проведе традиционният празник Песпонеделник, каза за "Фокус“, кметът на селото Васил Седянков.

Още от 2 мрат в родопското село имаше много прояви, съпътстващи празника. Сред тях изложба на детски рисунки "Кукери“ в НЧ "Екзарх Стефан – 1827“, честване на националния празник 3 март, празничен благотворителен концерт на НУФИ, посветен на националния празник, както и битовата пиеса "Прошка“ и рецитал на учениците от ОУ "Никола Вапцаров“ и НУФИ, посветен на 3 март.

Днес от 11:00 часа започва и празника Песпонеделник. Гергана Чотрева от местното читалище обясни, че е имало много желаещи групи да участват в празника, но заради времевото ограничение, ще участват само шест. По време на шествието, главният път Смолян – Девин, в района на Широка лъка ще бъде затворен от 11:00 до 12:30 часа. Това е и причината освен местните песяци, да се приемат още само пет гостуващи кукерски състава, поясни Чотрева. "Идеята е освен да поддържаме връзка със състави, които традиционно гостуват на празника, да има и нови такива. Тази година новите групи са от село Церово, Пазарджишко и село Бегунци, Карловско. Останалите са кукерите от село Турия, община Павел баня, Село Изгрев, Благоевградско и село Голямо Бучино, община Перник. Идеята е от няколко краища на България да има състави“, допълни Чотрева.

След представянето на кукерите, празникът продължава от 12:30 часа на площада в селото, когато ще започне и народното веселие с оркестър "ПИМ“ с ръководител Тинчо Севдалинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА