На 14 март на много места в Родопите отбелязват Стара Марта - празник за посрещане на пролетта, датира още от стари времена. Различни са ритуалите, които се изпълняват в различните населени места в Родопите. В село Забърдо отбелязват празника с обикаляне на кукери из къщите, които гонят злите сили и наричат за здраве. Това съобщиха от община Чепеларе.  

"Всяка година жителите на село Забърдо изпълняват този древнобългарски ритуал, наречен Стара Марта. На 13-ти срещу 14-ти март кукерите се обличат в кожи, слагат страшни маски, препасват хлопките и чановете на кръста и започват да обикалят от къща на къща с думите: "Днес гоним злите сили, приветстваме пролетта и новото начало - надежда за благодат и изобилие", разказа Румяна Кехайова - председател на читалище "Христо Ботев“ в Забърдо.  

Голяма е радостта на забърдовци, когато още преди изгрев слънце чуят чановете и тюмбелеците на кукерите, които са тръгнали по къщите да гонят злите сили и да наричат за здраве, берекет и плодородие.

Колкото по-надолу се чува звъна на чановете, толкова по-далече ще избягат злите сили - кукерите отиват към реката.

След като минат през цялото село се събираме на центъра на селото и палим куловежка - така наричаме огъня, който палим и прескачаме за здраве всички, и малки и големи, посочи Кехайова.

Днешният ритуал Стара Марта в село Забърдо премина с много веселие, музика и хора, а за кукерите имаше награди.

"Колкото по-просто и близо до природата и традициите живеем, толкова по-щастливи и доволни ще бъдем", допълни още Кехайова.