Няколко пункта за дарения бяха разкрити през последните дни на територията на област Бургас в помощ на пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия, предаде репортер на "Фокус".

В Бургас се приемат помощи в Туристическия информационен център (до Часовника), който работи от 9.00 до 18.00 часа, без почивен ден. Втори пункт е разкрит и в плувен комплекс “Парк Арена ОЗК Бургас" в ж.к. “Славейков". Работното време там е от 7.00 до 21.00 часа. Офисът на БЧК – Бургас в ж.к. “Възраждане" бл. 7 също приема дарения - за времето от 9.00 до 17.30 часа всеки работен ден.

В сградата на Община Руен, както и в кметствата на съставните селища всеки ден се събират помощи в подкрепа на пострадалите, а в Айтос даренията се приемат в клуба на БЧК, който се намира в Бизнес центъра. Местните са първенци по събрани дарения, като в последните дни от там ежедневно потеглят бусове с пратки.   

Кампания започна и във всички населени места в община Созопол. Приемателни пунктове са разкрити в Туристическия информационен център в града, който е с работно време от 8.30-17.15 часа. Възможност да се дари има и в пенсионерските клубове в Черноморец, в село Вършило, в село Габър, в село Зидарово, село Росен, село Крушевец, село Индже войвода, село Равадиново, село Присад, както и в кметствата на селата Атия и Равна гора.

Даренията от община Поморие ще се приемат в общинската организация на БЧК, на ул. “Цар Петър“ (до общинския пазар срещу сградата на Община Поморие), от понеделник до петък от 09.30 ч. до 16.30 ч.

Община Карнобат също събира помощите, съвместно с местната структурата на БЧК. Мястото е сградата на Функция "Здравеопазване", на ул. "Ал. Нейчев" 3 (срещу полицията). Работното време е от 8.00 до 16.00 часа.

Даренията в Малко Търново се приемат в НЧ "Георги Попаянов-1914" от 10.00 до 12.00 часа всеки работен ден. В Камено за целта също се използва офисът на БЧК, който се намира на ул. "Митко Палаузов" 1А, с работно време от 8.00 до 17.00 часа всеки работен ден.  

В Сунгурларе дрехи, обувки и други артикули от първа необходимост се събират на втория етаж на сградата на Бизнес центъра при Антоанета Алексиева, представител на БЧК. В Несебър дарения могат да се оставят в офиса на БЧК ул. "Гоце Делчев", зад Спестовна каса.

В Община Царево дарения могат да се направят на ул. "Хан Аспарух" 36 от 10.00 до 12.00 часа всеки работен ден. В Приморско – в Туристическия информационен център към Общината, от 8.00 до 17.00 часа всеки работен ден, а в неработни дни – при дежурния в сградата на общинската администрация.

Днес стартира кампания и в Средец - помощите се събират в Пенсионерски клуб "Странджа", всеки делничен ден от 8.00 до 16.00 часа.

Освен в офисите на БЧК в областта, подкрепа може да се изпрати и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори, както и чрез откритата от Червения кръст специална банкова сметка в лева: IBAN: BG64UNCR76301078660913; За пострадалите от земетресението в Турция. 

Помощи се събират и в местните структури на ДПС. От партията разкриха и дарителска сметка: Търговска банка ДАД; IBAN: BG96DEMI92405000309448 BIC DEMIBGSF. 

Сред най-необходимите стоки, които се събират, са нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; ново спално бельо; нови топли завивки; хигиенни материали. Търсят се също така семейни палатки, отоплителни уреди, фенери, батерии и други.