Доброволна кръводарителска акция предстои във Велико Търново. Кампанията под мотото "В кръвта ти е да спасяваш животи“ е ежегодна и обикновено се случва в първите пролетни дни, предаде кореспондент на "Фокус“. Целта ѝ, казват организаторите от Ротаракт клуб – Велико Търново, е да подпомогне дейността на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново, като се запълни необходимият резерв. Лечебната структура е единственият кръвен център в област Велико Търново, обслужващ пациенти от всички общини.

"Кръводаряването е хуманен акт, при който ползите са не само за бенефициентите, но и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта. Дадената кръв се изследва за Хепатит B и C, спин и сифилис. Редовното кръводаряване води до намаляване на риска от инфаркт и рак, а също и до подобряването на психическото благосъстояние“, припомнят организаторите

Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия: да са на възраст между 18 и 60 години и да са напълно здрави; да са с тегло над 50 кг., да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дена. Кръводаряването се осъществява след провеждането на медицински преглед.

"Тези, които искат да дарят, трябва да бъдат отпочинали и закусили преди самия процес“, казват специалистите

Инициативата "В кръвта ти е да спасяваш животи“ ще се проведе на 25 март /събота/ в МОЛ Велико Търново - на II етаж. Екипът от специалисти ще е там в часовете между 10:00 и 13:00 часа.