Кръст от лед и светлина засия над Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Инициативата е на школата "Новите майстори“ и ръководителят й Евгени Серафимов, които са част от проект, финансиран от Национален фонд "Култура“.  

Учениците на Евгени Серафимов сътвориха триметровия леден кръст на замръзналия язовир "Валого“ над град Кюстендил.

Младите художници работиха в класическата форма на непопулярния в България лендарт, използвайки леда за свое вдъхновение и украсиха бреговете на язовира със своите скулптури, а произведенията на младите таланти провокираха кюстендилски фотографи, които запечатаха неповторими кадри на импровизиран фото пленер. Уникалните снимки провокираха интереса на много жители и гости на града да посетят мястото.  

"Формата на скулптурата дава посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност, възкресение. Ние ще следим как този кръст се променя с времето, как се разтапя и как се връща там, от където е направен“, сподели Евгени Серафимов. 

Самото произведение на изкуството беше осветено от представители на Архиерейското наместничество към Кюстендилска духовна околия. Водосветът беше извършен от архиерейският наместник архимандрит Исаак, в служение с протойерей Виктор Мачай и свещеник Мирослав Костов.

Предстои голяма фотографска изложба от направените кадри и дискусия за природата, водата, вярата и изкуството. А до тогава природата ще продължи да рисува по ледената скулптура, надграждайки заложеното от творците с нови ледени форми и висулки.

Венцеслав ИЛЧЕВ