Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри в заседателната зала на общината междуинституционална среща, посветена на координация на работата им за постигане на бърза и ефикасна защита на правата и интересите на лица, пострадали от домашно насилие и лица, живеещи под прага на бедността, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Организатор на кръглата маса бе Адвокатска колегия - Пловдив, със съдействието на Община Пловдив. Присъстваха още Илия Зюмбилев, областен управител на Пловдив, Петър Петров, районен прокурор на Пловдив, Георги Чергов, директор на МВР-Пловдив и др.

"Темата за домашното насилие става все по-чувствителна. Всяка еdна от институциите, събрали се днес, работни активно тази болезнена тема да бъде разрешена. Община Пловдив има открити социални услуги, които помага на хората, пострадали от насилие. Сигурен съм, че тази кръгла маса ще набележи конкретни стъпки в борбата срещу домашно насилие", направи приветствие кметът Димитров.

Областният управител Илия Зюмбилев допълни, че ако институциите работят заедно, то тези случаи на домашно насилие ще бъдат сведени до минимум. 

"Много е важно да има кампания и обществото да бъде запознато с този проблем, както и да вижда, че институциите работя. Важно е да живеем в общество, в което хората да бъдат спокойни за своя живот", допълни Зюмбилев.

"До миналата година бяха постъпили само две заявления на лица, пострадали от домашно насилие. След сключения меморандум между Националното бюро за правна помощ, Министерство на правосъдието, МВР и адвокатските колегии, където има разкрити центрове за консултация вече са 66. Това означава, че координацията работи. По силата на този меморандум МВР се задължи при всеки един случай, когато се установи домашно насилие, да се обаждат в адвокатския съвет и да искат посещение на дежурен адвокат. В тази координация адвокатът е изведен на преден план и е длъжен да насочи жертвата към социологическа или социална услуга" каза Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ.