Традиционният републикански лекоатлетически крос "Диана“ ще се проведе днес в Ямбол. Състезанието започва в 10:00 часа пред спортна зала "Диана“, където ще бъдат и финалите. Спортното събитие се организира с подкрепата на Община Ямбол, Българска федерация по лека атлетика и Клуб по лека атлетика "Тунджа“ - Ямбол.

Това е 56-то поредно издание на надпреварата. В него, към този момент, са включени над 60 участници от над 20 лекоатлетически клубове в страната, които ще са разпределени в 8 възрастови групи. Участие ще вземат и около 40 ученици от пети до дванадесети клас от различни ямболски училища.

Част от кроса и през тази година ще бъдат някои от най-добрите български бегачи към този момент. При мъжете ще се състезава Исмаил Сенанджи от "Евър“ - Варна, шампион на 4000 метра на Крос "Диана“ през 2020г., а при жените Лиляна Георгиева и Силвия Георгиева. Всички те са фаворити в своите категории.

Ямбол ще разчита на доброто представяне на спортистите от различните клубове по лека атлетика в града.

Крос "Диана" е най-старото лекоатлетическо състезание в България и събира едни от най-добрите участници. За първи път се провежда на 4 декември през далечната 1966 г. по инициативата на треньора Велислав Колев. Първата надпревара, както и днес, се провежда по алеите на Градския парк със старт и финал пред зала "Диана“, но през годините се е случвало мястото да бъде променяно. Основна заслуга за запазването на надпреварата, чрез своя неспирен ентусиазъм, има един от най-изтъкнатите и вещи треньори в бяганията на средни и дълги разстояния у нас – Йордан Атанасов.