Министърът на електронното управление Александър Йоловски връчи отличието в категория "Природни науки, математика и информатика“ на Кристиян Колев от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ по време на XVII-ото издание на Националния приз "Студент на годината“.

 "Щастлив съм да връча днешната награда и се надявам номинираните в тази категория млади хора да бъдат наши колеги в държавната администрация, която е много добър работодател“, заяви министър Йоловски. Той добави, че държавната администрация създава добри предпоставки да се направи кариера. "Ако сте усърдни, работите честно и отдадено, вашите способности ще бъдат оценени. За цифровия и зеления преход, и за дигиталната трансформация са необходими изключително добре подготвени специалисти, каквито виждам сред вас", допълни той.

Кристиян Колев завършва магистратура, специалност "Софтуерни технологии със специализация системи с изкуствен интелект“. От I курс е назначен за Системен администратор във Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет. През 2023 г. участва с научни доклади в международни конференции, а за последните две години е съавтор на пет публикации в международни научни издания.

Церемонията се провежда под патронажа на министър-председателя акад. Николай Денков. Домакин на тазгодишното събитие беше Университетът за национално и световно стопанство. Конкурсът "Студент на годината“ е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира и отличава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование.

Победителите в 15-те категории бяха класирани от жури, в което участваха водещи експерти в сферата на висшето образованието. Всички отличени студенти са с доказани постижения в своята област на национално и международно ниво. Над 200 студента и докторанта от 35 университета в страната участваха тази година в надпреварата за приза.