Криминалистичната лаборатория на полицията във Варна е достойна да изземе функциите на екипа на Хорейшио Кейн от култовия сериал "От местопрестъплението“.

Тя е една от петте криминалистични лаборатории в областните дирекции в Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и в СДВР, които вече разполагат със съвременно оборудване за извършване на специализирани изследвания и анализи.

Националният институт по криминалистика и Националната служба за разследване на Норвегия отчитат ползотворно сътрудничество в областта на криминалистиката. В рамките на изпълнен съвместен проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, експерти от България и Норвегия споделяха ценен опит и знания,  създавайки възможности за по-нататъшна съвместна работа и постигане на високо качество и капацитет на криминалистичните изследвания, съобщиха от Областния информационен център във Варна.

Новата апаратура дава възможност за изследване на наркотични вещества, цифрови веществени доказателства, анализ на документална автентичност и прецизно проявяване на пръстови отпечатъци. Проведени са специализирани обучения за експерт-криминалисти, представен е опита на Норвегия в областта.

Прилагането на съвременни методи, обмена на знания и опит между експертите на двете страни в областта на правоприлагането имат своя съществен принос за противодействие на организираната престъпност.