Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, но след това се задържаха. Лихвите ни са сред най-ниските в Европа. През 2023 г. ще имаме 10-15% спад на броя на сделките, не очаквам спад на цените на имотите поне в големите градове. Има достатъчно търсене и ниско предлагане, инфлацията пък се отразява на новите строежи. Това коментира кредитният консултант Тихомир Тошев по NOVA NEWS.

По думите му купувачите няма да купуват на всяка цена, а ще договорят добри отстъпки - 10-15%. "Нарастването на лихвите в България ще е сред най-ниските в Европа. Ръстът на лихвите по кредити ще стигне до 4% до края на 2023 г., което няма да се отрази на цените на имоти. Прогнозите за висока инфлация са реални, дали ще влезем в рецесия ще се разбере скоро. Важно е всеки сам да прецени за себе си дали има нужда да направи инвестиция в имот, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи", коментира той.

В пловдивското село Марково са втори по издаване на разрешителни за строеж у нас след София. Според собственика на агенция за недвижими имоти Иван Гинчев все още се търсят повече имоти в селата, в близост до големите градове.

"Това е насадено от неприятното чувство от коронакризата, а и всеки би искал да живее спокойно и тихо. Центърът на големите градове също са предпочитани. Цените на панелките вече се изравниха с тези на новите жилища, защото когато купуваш панел, получаваш реална квадратура. Много нагоре скочиха цените на имотите заради ръста в цената на материалите и войната в Украйна. В следващите няколко месеца ще има задържане на цените на имотите, но няма да паднат", прогнозира той. И разкри, че в момента купуването на жилища с цел инвестиция не е добра идея, защото с високите цени, отнема около 30 години да се изплати и то ако имотът постоянно е зает с наематели.

В Банско жилищата все още предизвикват огромен интерес. Брокерът Димитър Джибин споделя, че купувачите са както местни, така и чуждестранни. "Има купувачи, които търсят висок клас имоти, а други - в малки жилищни сгради, в центъра на града или до гондолата. Цената на най-луксозния апартамент в комплекс в Банско е 380 000 евро. Високата цена се дължи на големия интерес и слабото предлагане", обясни той.

По думите му средната цена на едностаен апартамент е 50-60 000 евро за хубав двустаен апартамент в центъра. "Таксите варират в зависимост от това какво се предлага в комплекса. Има сгради без такси, такива от сезонен тип - с 5-6 евро такса на квадратен метър, при тези от всесезонен тип пък е 17 евро на квадратен метър", разкри той.