МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“ в Свищов е с нула лева просточени задължения към доставчици и кредитори. Към момента финансовото състояние е стабилно. Това увери за Агенция "Фокус“ кметът Генчо Генчев. Той припомни, че последните седем години са били изключително тежки за лечебното заведение. За лошите показатели е спомогнала и честата смяна на ръководството. Настоящият управител Илиян Венков, който заема поста от 2 години, кметът определи като "ангажиран и раздаващ се за лечебното заведение“.

"Благодарение на неговите усилия, от както той е управител, болницата стъпи на карата си и в момента виждаме резултатите от неговата работа“, допълни кметът Генчев.  

През 2015 година задълженията са били в размер на 1,618 млн. лв. През 2020-а са били 700 хил. лв., а днес те са стопени до 0 лв. Освен, че всички те са погасени, изплатен и е и заемът в размер на 500 хил. лв., изтеглен преди две години.

Кметът подчерта, че сегашното състояние на болницата може да се определи като най-добро за последните 20 години.

"Първата ми цел като управител бе да се върне доверието към лечебното заведение, което беше позагубено. Мисля, че там се справяме, но е важно нашите съграждани да знаят какво е състоянието на болницата сега“, заяви от своя страна Илиян Венков и благодари на екипа си, тъй като те са му помогнали изключително много.

12 са привлечените медици на работа в болницата за последните две години. Толкова са и новите медицински сестри и рехабилитатори. Въпреки това и към момента има известен недостиг на персонал, допълни директорът.

Преди две години заплатите са били изключително ниски. За август средната заплата за лекар е 1884 лева, а за медицинска сестра – 1295 лв. За месец септември те са увеличени с 14%, а за октомври ще бъдат увеличени с нови 17%.