Преди няколко дни е извършена кражба от частен дом в Бургас в размер на 150 хиляди лева, евро и златни накити – около 50-60 грама. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на полицията и прокуратурата в града, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Средствата са отнети от дома на младо семейство със собствен бизнес. Има установени двама извършители.

"Семейството е било проследявано и наблюдавано в продължение на 2 месеца. Ангажирано е и трето лице, което да следи пострадалите и да предоставя необходимата информация за тях. Извършителите са проявили висока степен на конспиративност по време на самата кражба – преоблекли са се, паркирали са автомобила си на място без видеонаблюдение, подходът и оттеглянето им е станал поотделно, избягвали се камерите", посочи ст. ком. Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. 

Откраднатата сума е била разделена между двамата извършители и укрита на различни места. Едната част е намерена в дома на единия, а другата е била закопана в дворно пространство. 

"Спрямо едното лице е предявено обвинение за кражба в големи размери в условията на опасен рецидив, предварителен сговор, както и използването на техническо средство - подбран ключ. По отношение на него се предвиждат 3 до 15 години "лишаване от свобода", както и отнемане на ½ от имуществото. За второто лице също се предвиждат от 3 до 15 години", поясни прокурор Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.