Ремонтът на "Брезовско шосе" и булевард "Дунав", който е част от Водния цикъл на Пловдив, трябва да приключи до края на календарната 2023 г. За да се навакса със закъснението, по цялата дължина на трасето чак до Голямоконарско шосе са разкрити четири работни места. Идеята е да се приключи колкото се може по-бързо най-западният участък на проекта, след което строителната бригада да се премести при археологията на Брезовско, обясни за "Фокус" заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Спазването на срока за завършване на целия обект зависи изцяло от археологическите проучвания на праисторическата могила Яса тепе. Древното селище е с площ над 50 декара, като диаметърът му е около 300 метра. Миналата година археолозите са успели да проучат около 50 метра от трасето, които обхващат останките от отбранителните съоръжения на селището. Открити са няколко глинени и керамични фигурки и съдове, части от предмети от кост, кремък и сечива. 

Още тогава е натрупано закъснение в изпълнението на обекта с 6 месеца. След зимната пауза, в началото на май археолозите подновиха работата си и тепърва ще започне проучването на обитаемата от праисторическите хора част на селището. Заради дъждовното време обаче обектът отново е в етап изчакване. Изкопът е наводнен от ежедневните валежи и не може да се работи. 

Това е най-сложният проект, реализиран в Пловдив през последните години - третия лот на Водния цикъл. Той обхваща реконструкция на водопровода и канализацията и изграждане на обходен колектор "Брезовско шосе - бул. "Дунав". Изпълнението му стартира в края на 2021 г. Сложността идва от там, че новите тръби се пресичат с колекторите на ТЕЦ и трасетата на интернет доставчиците и останалата подземна инфраструктура. На места изкопите са с дълбочина 10 метра и всички те трябва да са надеждно укрепени, коментира заместник-кметът Райчев.

Проектът се финансира по ОП "Околна среда" и крайният срок за изпълнение е 2023 г. Третият лот на Водния цикъл е оценен на 20 милиона лева. Сумата е актуализирана и на изпълнителя фирма "Пимк" е изплатена индексация по одобрения от държавата механизъм заради инфлацията. 

Най-потърпевши от продължителния ремонт са търговците от "Брезовско шосе".  Вече година и половина търговията в района е замряла.