Красотите на Рила и на българския фолклор се срещнаха в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя във фоайето на сградата на Общински драматичен театър. На него присъстваха представители на Национален парк "Рила“, директорът на кюстендилския културен институт Чавдар Ненов и други гости. Събитието беше организирано от Дирекция "Национален парк Рила", а пред гостите беше представена изложбата "30 години Национален парк "Рила“ – Предизвикателство за идните поколения“. То е по повод годишнината от създаването на парка. По време на откриването news pic 2
© Фокус
на изложбата беше посочено, че тя е част от конкурс, проведен в края на месец юни тази година.

За по-малко от три месеца са събрани над 200 фотографии. Конкурсът е проведен в шест категории. Те са: Водите на Рила – езера, реки, водопади; Подслон в планината – хижи и заслони; Горите на Рила – цветни, бели и зелени; Дивият свят на Рила – флора и фауна ; Хората и планината – презареждане; Звезди над Рила – свободата да мечтаеш. Организаторите изразиха своята благодарност към всички участници, които са предоставили своите фотографии, с цел популяризиране на националния парк. В изложбата са включени фотографии на всички, отличени в конкурса, показващи безценната рилска природа. Национален парк "Рила“ е най-големият национален парк в България и една от големите защитени територии.

В рамките на церемонията беше връчено благодарствено писмо на домакините на изложбата – Общински театър – Кюстендил, в лицето на неговия директор Чавдар Ненов. Отличие получи и ръководителят на Фолк-арт формация към читалище "Братство“ с диригент Адела Харалампиева.

Изложбата ще остане в Кюстендил до 12 декември.

Венцеслав ИЛЧЕВ