Красивият паметник на цар Калоян плаче за спешен ремонт, видя репортер на Varna24.bg. Част от облицовъчните му плочи липсват, други са счупени. Това прави грозно впечатление на туристите на морския град.

Паметникът на цар Калоян в градинката зад Окръжния съд е издигнат на 23 декември 2008 г. Посветен е на единствения български владетел с титла крал – Калоян. Идеята за издигане му е на адмирал Христо Контров. Автори на цялостния облик на монумента са варненските скулптори Борис Борисов, Константин Константинов и арх. Милен Маринов, спечелили две години по-рано конкурса за изработка. Министерството на отбраната дарява нужното количество за отливане на статуята под формата на претопени гилзи от патрони. Подготовката започва през 2007 г. Металната фигура е излята в София, а за изработката са били ангажирани над 100 души. През 2008 г. паметникът е завършен и открит с тържествен водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в присъствието на множество граждани, чуждестранни дипломати и политици.

Паметникът се състои от месингова статуя на цар Калоян като конник, върху мраморен постамент. По четирите стени на основата са разположени по един бронзов релеф, отразяващ значими моменти в управлението на цар Калоян. В хронологичен ред това са:

1201 г.: превземането на Варна от българските войски, с което отново я присъединява към България (последната византийска крепост на Черноморието),

1204 г.: коронацията на Калоян като крал от представителите на папа Инокентий ІІІ,

1205 г.: битката при Одрин, при която българите разгромяват кръстоносната армия на Балдуин I,

1205 г.: залавянето на латинския император Балдуин I, който е отведен като пленник в Търновград след битката при Одрин.

Позата на българския владетел представя триумфа му над византийския гарнизон, бранещ Варна. Фигурата е ориентирана с лице на запад и представя царя с бойни доспехи, вдигнал с дясната си ръка меч. Общата височина на постамента и статуята е 8 метра.