София е един притегателен център на много млади хора, и тук намират своето семейство, своят живот и своето бъдеще  все повече и повече млади хора. Без съмнение това води необходимостта и за интензивно строителство на детски градини и ясли, което е основната правилна тенденция. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус" Диян Стаматов – директор на 119-о СОУ “Акад. Михаил Арнаудов" в София и общински съветник от ГЕРБ-СДС в СОС. "Към настоящия момент броят на посещаващите деца в учебни заведения и детски градини са 45 000, с 10 000 повече от тези през 2009 година. Това означава, че са разкрити за този период от време допълнително 10 000 нови места. Това е труд на ужасно много хора, които в годините са изграждали, разширявали, построявали нови детски градини и са дали възможност за увеличаване на тези места в детските градини. Този темп трябва да продължи в същата посока, за да може всяко дете да намери своето място в детските заведения“.

Според общинският съветник Диян Стаматов за справянето с проблема е строителството на нови сгради: "Категорично правилният път, който е предприет от 2009 година, е със строителството на нови сгради. Това е пътят. За да се изгради нова сграда се изисква много труд, много усилия.“ Той обясни, че през последните 10 години в София се извършва много интензивно строителство в тази посока: "През тази година има 21 строителни обекта, където има разширяване на съществуващи детски градини или изграждане на изцяло нови. До края на края на календарната година ще бъдат готови и открити 17 от тези строителни обекти. Това ще даде възможност за нови 2 хиляди места за деца от 10-месечна до 2-годишна възраст. Това е пътят. Кога ще се случи като край е трудно да се каже, но според мен, според управлението на София в момента, това е единствената перспектива, която може да е устойчива и далновидна,“ заключи Диян Стаматов.

Проблемът е изключително сериозен и дългогодишен. Това пък каза "Денят на фокус“ на Радио "Фокус" Красимира Пенчева – организатор на протеста за детските градини смята, че с взетите мерки от Столична община няма как да се стимулира разрешаването на демографската криза в страната, раждаемостта в България, като не се осигуряват места за всички деца в държавните детски градини и ясли. "Много хора са в тежко социално положение, няма как да си позволят да плащат толкова много пари, които трябва да извадят предварително.“

Други проблеми, които посочи Красимира Пенчева, са нуждата от обновяване и реновиране на старите сгради, ниските заплати на персонала в детските заведения: "Масово учители напускат детски градини, намират си по-високоплатена работа. Т.е. това е друг проблем: недостигът на квалифицирани кадри“. Красимира Пенчева изрази мнение, че трябва тези хора да бъдат стимулирани финансово, поне с 30-процентово увеличение.