В българската конституция пише, че властта произтича от народа, а същото изречение го има и в германската конституция. Именно на тази логика стъпи и Немският конституционен съд, който забрани гласуването с машини, че следвайки логиката, че след като властта произтича от народа, то изборите трябва да се контролират от народа, не от машини. Това коментира варненският депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев, по повод на връщането на хартиените бюлетини, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че всяка една парламентарно представена партия има членове в секциите и те контролират коректното провеждане на изборния процес.

 "Българите имат право да гласуват, както пожелаят – с машина или с хартия. Виждате освен това, че има и сериозен отлив на участници в изборния процес, което има различни обяснения.

Една част от хората не вярват на машините, а друга част имат затруднения и не могат да упражнят правото си на вот. Това е изключително важно решение, защото смятаме, че балансираният подход, който прилагаме и мина на първо четене, е че гласоподавателите имат възможност да изберат, по какъв начин да гласуват – било то с хартиена бюлетина или с машина. Искам да подчертая, че ние не махаме машините, а просто даваме възможност на българските избиратели сами да изберат, по какъв начин да упражнят правото си на глас. Тези, които не харесват хартиената бюлетина ще имат възможност да си гласуват, както досега с машини“, категоричен бе Кралев.

Той подчерта, че е несериозно да се говори и за "хартиена коалиция“, защото по същата логика може да се говори за коалиция на Мадуро.

"Знаете, че в 2 или 3 държави от третия свят се гласува по този начин, само с машини, а в Европа е изцяло с хартия или смесено гласуване. Такова е и предпочитанието на българските граждани, които искат да се върне хартиената бюлетина. 

Знаете добре, че в секционните избирателни комисии работят над 100 000 човека и да твърдим, че изборите са манипулирани, означава да твърдим, че всички тези български граждани са корумпирани, което категорично не е вярно. Имаме максимално голямо доверие в членовете на СИК-те.

За мен е изключително скандално едно разкритие, което Корнелия Нинова сподели наскоро, а именно, че Кирил Петков е бил съгласен за въвеждането на хартиени бюлетини, но само за избиратели над 60 години. Това показва, че не се прилага Закона еднакво за всички и отново се търси начин българските граждани да бъдат дискриминирани. Това е първата крачка за възстановяване на справедливостта и всеки гражданин на страната да упражни гарантираното му от конституцията право да гласува“, категоричен бе Кралев.

На въпрос на "Фокус“ дали смесеното гласуване ще доведе до изборен хаос Красен Кралев заяви, че това няма как да се случи.

"Ние вече имаме опит със смесеното гласуване и това няма да е никакъв проблем за СИК-те“, каза в заключение народният представител от ГЕРБ.

Вижте още във видеото.

Десислава ВАСИЛЕВА