14 януари 2024 година е датата, на която ще се проведе Кукерския фестивал в Благоевград, стана ясно по време на пресконференция, предаде репортер на "Фокус“.

Силвия Домозетска, директор на дирекция "Култура“ в община Благоевград коментира, че на 13 януари 2024 година е Кукерският фестивал "Симитлия – Древната земя на кукерите“, който се провежда в община Симитли. Част от групите в съседната община ще дефилират и на 14-ти януари, но това не притеснява организаторите в Община Благоевград.

"С колегите от Симитли ще уточним кои групи остават за 14-ти при тях, за да няма дублиране. Няма нищо лошо два такива фестивала да се случат в два последователни дни и то в две съседни общини“, коментира Домозетска.

Кукерското дефиле отново ще бъде в центъра на града. С обявяването на тази новина бе сложен край на спекулациите, свързани с това, че в града няма да бъде спазена кукерската традиция.

Още вчера кметът на Община Благоевград Методи Байкушев подчерта, че предстои среща с ръководителите на всички кукерски групи, на която ще бъдат уточнени всички детайли, свързани с провеждането на фестивала.