Краеведът и Почетен гражданин на Добрич Атанас Пеев се нуждае от кръвопреливане заради тежка форма на COVID-19, съобщават близки на общественика чрез социалните мрежи, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Трета седмица Атанас Пеев е в кома в Отделението по реанимация на МБАЛ-Добрич. Утре предстои оперативна интервенция за подобряване на дишането му и е нужна кръв, без значение от групата.

Граждани, които желаят да помогнат, могат да дарят кръв безвъзмездно.  Желаещите да помогнат могат да се свържат със сина му Драгомир Пеев на тел.  089 742 5748 или да отидат направо в Центъра по трансфузионна хематология в Многопрофилната болница, където да посочат, че даряват за Атанас Друмев Пеев, настанен в ОАИЛ на МБАЛ Добрич.

Атанас Пеев е роден в добричкото село Златия. Коренът му по майчина и бащина линия от три поколения е добруджански. За написването на книгата "Сивковият род“ е анкетирал повече от 200 потомци от около 30 градове и села, използвал е спомени, писма и документи от богатия си личен архив. Авторът е един от тези, които са положили началото на практическата родоизследователска дейност в Добруджа. 

Организатор е на множество родови срещи - на Сивковия, Караниколовия и Димиджуковия (Попадийчевия) род в Добрич, Стралджа, Алфатар, Генерал Тошево, Ловчанци и Гурково, Казанлъшко. Атанас Пеев е член на Съюза на българските журналисти от повече от 20 години, автор на редица монографии и студии с краеведска насоченост. Записал е в автентичен вид около 1000 анекдоти от страната, близо 350 добруджански народни песни, 52 игри от детството си и 44 народни обичаи и обреди от родния край. С родоизследователска дейност се занимава повече от четвърт век.

Жулиета НИКОЛОВА