Второкурсничката от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Димка Лазарова спечели първа награда за "Отличен видеоклип“, в състезанието "Туризъм+китайски език: 3-минутен пътеводител - ще ви запозная с моя роден град“.  Това съобщи кметът на Котел Коста Каранашев.

Димка, която е родом от Котел, учи в Пловдив "Български език и китайски език“. Момичето се е преборила за наградата си из между 300 видеоклипа, изпратени от 50 страни. В състезанието, тя е участвала с видеоклип "Моят красив роден град“, посветен на Котел.

Състезанието, което е получило широко внимание и положителни отзиви сред изучаващите китайски език от цял свят, е целяло да покаже природни забележителности, исторически личности, нрави, обичаи и др. Точно от това условие, се е възползвала и Димка, за да популяризира България и родния си град.

Видеоклипът ѝ показва красивата природа на Котел и характерния местен килим, които може да бъде видян в България, единствено в Котел. Във видеото Димка повежда зрителя из Котел – люлка на просветата през българското Възраждане. Спира пред мястото, където е функционирало първото училище, отдава почит на будителите, и с трепет чете първия български учебник.

В първото издание на състезанието за видеоклипове "Туризъм+китайски език - 3-минутен пътеводител: ще ви запозная с моя роден град“, организирано от Център за езиково обучение и сътрудничество и организацията "Китайски алианс“, награда за "Отличен ментор“ е получила и преподавателката по китайски език на Димка Лазарова – Уан Ин.

От Класна стая "Конфуций“ в Пловдивския университет, разработвала и демонстрирала преимуществата на модела за обучение "китайски език + туризъм“ твърдят, че наградата на Димка Лазарова в това състезание, в значителна степен стимулира ентусиазма на студентите в овладяване на китайския език и ясно поставя целите и насоките, касаещи реформите в преподаването.

Линк към видеото: https://lyzw.chineseplus.net/productions/109…