Жители и гости на най-възрожденския град на България – Котел, днес почетоха 203-годишнината от рождението на един от най-значимите дейци на българското Възраждане – Георги Стойков Раковски.

Празникът започна с ученическо шествие по пешеходната улица на града и продължи с издигане на националното знаме на България и това на Община Котел на пл. "Възраждане“. Сред събралите се в центъра на града бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, зам.-кметът Шериф Куванджъ, секретарят Христо Карабекиров, директорът на СУ "Георги Ст. Раковски“ Стефан Дондев, служители на Исторически музей- Котел, на потребителска кооперация "Георги Раковски“ и др.

Приветствено слово към гражданите и гостите на града отправи кметът на общината Коста Каранашев. Той посочи, че винаги си е задавал въпроса как в една поробена държава, в една тъмна епоха, от един малък град като Котел, едно момче е придобило такова самосъзнание, че да определя пътят на развитие на нашата страна – България.

"Отговорът, скъпи ученици, граждани и гости на Котел е само един – и той е образованието! Доброто образование, е това, което може да накара една личност да променя света около себе си, затова днес бъдете горди, че сте потомци на Раковски и че нашето-ваше училище, носи неговото име!“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

Официално слово към своите възпитаници и колеги по повод патронния празник на училището отправи и Стефан Дондев директор на СУ "Георги Ст. Раковски“. След неговото изказване, официалните лица поднесоха венци и цветя пред бюст-паметникът на Раковски на централния площад и отдадоха почит пред костницата му в Пантеона.

Честването на годишнината завърши с литературно-музикална програма, презентация "203 години от рождението на Георги Раковски" и прожекция на филмите: "200 години безсмъртие" и "Философът на една свобода".

Събитието се организира от Община Котел, в партньорство с Исторически музей – Котел, СУ "Георги Ст. Раковски“- Котел, Център за подкрепа за личностно развитие – Котел и детска градина "Дъга“-Котел.