Ако отричаме всичко ново, трябва да се върнем да живеем в пещери. Така районният кмет на "Южен“ коментира пред Агенция "Фокус" темата за създалото се притеснение у председателя на читалище "Христо Ботев“ за това, че се извършват строителни работи там.

"Не можем с лека ръка да отричаме научно-техническия прогрес. За да стане нещо ново и хубаво, трябва да разрушим старото. Иначе няма как да се случи“, добави Костадин Язов.

Той обясни, че председателят на читалището не е собственик на сградата. Собственикът е община Пловдив и сградата участва в проект на общината, а читалището е само стопанин, с дадено право на ползване през 2000 година.

"По проект трябва да се премести частично част от оградата. За да стане това, трябва да има някакво разрушаване и някакво ново изграждане. Към момента са в етап на разрушаване, но не на терасата, а само на парапета. Там трябва да се изгради рампа за инвалиди, които ще се движат по тротоара на ул. "Даме Груев“ и това нещо няма как да стане по друг начин. Ако на някой му е известен такъв, да го каже, но в качеството на заинтересовано лице“, обясни районният кмет.

По думите на Язов, пукнатините по сградата може да са се получили от поставените климатици по стените на сградата, без това да е правилно. Районният кмет е съгласен, че тази сграда трябва да има по-различен статут от обикновена, тъй като е на много години, строена е през 1905 година. И този по-различен статут трябва да се спазва от всички.

"Ако разгледаме сега сградата, ще видим, че има наредени мощни тела от климатични системи по нея, което не е много редно. Това нещо се прави с проект и с одобрение. Хубаво е да гледаме рентабилно и от двете страни, кой го прави и как го прави. Когато ще дупчим по сградата, може да не питаме никого и да си правим каквото си искаме.

А когато собственикът на сградата реши да прави нещо друго, веднага имаме версия за пукнатини, които не можем да докажем от какво са се породили“, каза още Костадин Язов.

"Не ми се влиза в спор, защото са много въпросите, които могат да бъдат отправени към стопанина на сградата. Има си проект и това е технологична последователност“, добави той.

И обясни, че предната част на оградата на читалището, за да се съобрази с тротоара и разширението на улицата, трябва да бъде премахната, както и да се премахнат дърветата, които са пуснали корени и подкопали основите на тротоарите. След което трябва да се изгради уличният водопровод, канализационната мрежа, обратната настилка, тротоара и чак тогава и новата стена на оградата.

"Не знам строителен метод, по който можем да го направим, без да премахнем старото. В момента е премахната предната част на оградата, откъм ул."Даме Груев“, която пречи, както и стълбите в югоизточния край. Там трябва да има рампа за инвалиди по проект и по Наредбата за достъпност. И това нещо ще бъде направено. Парапет и стълбища читалището ще си има, както и всичко друго, но трябва време, за да бъде направено“, изясни ситуацията райкметът.

Той обърна внимание на факта, че до тази тераса се излиза само от сладкарницата, но ако все пак някой я ползва, то работата на стопанина е да обезопаси този вход. Или да ги пусне от другия вход.

"На практика има проект на община Пловдив, свързан с инвестиции. Ще отнеме време, но е за по-добро. Фирмата изпълнител работи, за да се получи в крайна сметка нещо по-хубаво и по-добро", обобщи Костадин Язов.