Днес във Варна се проведе пресконференция на народните представители от  парламентарната група на "Възраждане“- инж. Коста Стоянов и Николай Костадинов.

В 48-то Народно събрание инж. Стоянов е председател и на  Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Като народни представители, избрани от Варна, те зададоха въпрос към Министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с Водния цикъл на града.

Видно от отговора на министъра стана ясно, че проектът за Водния цикъл на Варна реално е един от най-проблемните в своето изпълнение. Проблемите са свързани  както с огромното забавяне на сроковете при изпълнение на  проекта, преминаването на трасето на Водния цикъл през райони, в които има свлачища, така и със забавяне при отчуждаване на районите.

В този проект си партнират Община Варна, Областна админстрация - Варна и ВИК – Варна и забавянето във всички процедури би могло да доведе до проблеми с водоснабдяването в града или дори до оставането без вода на определени райони в града. 

От гледна точка на фазирането на проекта предстои един много сериозен проблем, който е свързан с факта, че през следващия програмен период приоритетно ще бъдат давани средства за водоснабдяване, а не за канализация. Това означава, че канализацията, която няма да бъде изпълнена до края на проекта, ще трябва да се изпълнява след това за сметка на всички нас, данъкоплатците.

Инж. Стоянов и като председател на  Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще продължи да наблюдава проекта, а като народен представител, избран от варненци, ще продължи да настоява за отстраняване на нередностите при изпълнението му, установяване на преките виновници, допуснали грешки при изпълнението, и за поемане на персонална отговорност от тях, според предвиденото от закона.