Кошчета под формата на играчки ще провокират възпитаниците на 88. ДГ "Детски рай“ в столичния район "Искър“ да събират отпадъците разделно. Подобни съдове за смет ще бъдат поставени във всички детски градини на територията на София. Официални гости на 88. ДГ "Детски рай“ днес бяха столичният кметът Йорданка, зам.- кметът по екология Десислава Билева и кметът на район "Искър“ Ивайло Цеков.

Ето какво написа по този повод кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook: "Децата са най-добрите учители! Вярвайки в тяхната способност да променят нас, възрастните, започнахме да ги приобщаваме към инициативите за разделно събиране на отпадъците. Заедно с децата от 88 детска градина в район "Искър“ дадохме старт на инициативата за поставяне на кошчета за разделно събиране във всички детски градини в София. 

Освен с кошчета под формата на играчки, децата ще се запознават и с ползите от разделното събиране. През миналата година към каузата се присъединиха учениците и учителите, като осигурихме контейнери за разделно събиране на всички училища. Сега с екипа на зам.-кмета по екология Десислава Билева продължаваме с включването на детските градини и университетите.

88 детска градина от няколко години е включена в системата за разделно изхвърляне на хранителните отпадъци. През 2014 г. пуснахме в експлоатация първата общинска инсталация за преработка на хранителни отпадъци в "Хан Богров“. В нея от разделно събрани хранителни отпадъци произвеждаме енергия.

Само от детските градини за първите 3 месеца на годината са събрани и преработени 98 тона хранителни отпадъци.

За поредна година продължаваме и кампанията ни "Компостирай вкъщи“- от днес до 15 май ще бъдат раздадени до 2000 компостера на домакинствата. В тях гражданите могат да поставят освен зелени отпадъци от градините си и някои видове хранителни отпадъци".