Аз съм оптимист за третия мандат. Това каза в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на "Фокус“. Нинова заяви, че от това, което вижда, ПП "Продължаваме промяната“ поставят условия, които не им гарантират мнозинство. Тя посочи, че третият мандат е по решение на президента, но това е последният възможен вариант, а държавата се нуждае от стабилност и от правителство.

Корнелия Нинова заяви, че ако третият мандат за съставяне на правителство бъде даден на БСП, ще бъде свикан Националният съвет на партията и там ще се реши с кого може да се преговаря. "Всичко, виждате е толкова динамично, менят се нещата постоянно. Нека да видим на кого президентът ще се спре, ако е на нас, а пък и ако не е на нас – ще свикаме Националният съвет, ще обсъдим и ще ви уведомим“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП коментира, че процедурата се е забавила твърде много, както с първия, така и с втория мандат. Това, според Нинова, е загубено политическо време. Тя посочи, че вторият мандат е трябвало да се връчи до края на настоящата година.

Корнелия Нинова изрази мнението си и относно повишаването на минималната работна заплата. Тя посочи, че червената коалиция е дала предложение в парламента минималната работна заплата да стане 50 % от средната заплата за страната, което е 850 лева. Предложението е минало на първо четене. Утре ще има извънредно заседание на трудовото комисия, на което ще се гледа предложението на второ четене.

"Има проблем. Служебният кабинет отказа да внесе бюджет за 2023 година, а ние в парламента ще приемем увеличение на минималната заплата. Служебният кабинет ще трябва да изпълни това решение, трябва да намери средствата“, заяви Нинова и допълни, че предложението е минималната работна заплата да се повиши от 1 януари. Тя допълни, че още няколко социални предложения вървят успешно. Това е помощта за учениците от 1 до 4 клас – еднократно по 300 лева, безплатни учебници до 12 клас и минималната работна заплата.

Нинова посочи, че очаква да се разбере дали президентът ще наложи вето на договора за оръжието и помощта за Украйна. Ако не бъде наложено вето – ще бъде сезиран Конституционния съд. "Първият вариант е президентът да го спре, да върне закона и парламентът да преосмисли това решение. Президентът многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война. Лично той ги е правил, а сега се оказва, че неговият служебен кабинет и лично министърът на отбраната е подписал този договор. Това е първият вариант. Ако президентът не наложи вето, ние ще започнем организация за сезиране на Конституционния съд. Решението е противоконституционно“, допълни Нинова.

По думите на лидера на БСП в договора, който е подписан пише, че Министерски съвет може самостоятелно, на закрито заседание, да  променя списъка с оръжията или с боеприпасите, да променя условията. "Международните договори не могат да се променят от Министерски съвет. Те трябва да минат през ратификация от Народното събрание – задължително. Те сега прокарват основния договор, но си оставят вратичка след това служебен кабинет да взима решения, на закрити заседания какво да прави“, допълни Нинова. Според нея това е тотално нарушение на Конституцията.

Относно призива, отправен от нейна страна, към напусналите БСП да се върнат, Корнелия Нинова заяви: "От тези бивши другари, които бяха в НДК – Първанов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Георги Кадиев – няма. Има членове на партията които са напускали във времето и се връщат, но точно от тези колеги – не“, заяви Нинова. Тя посочи, че има широки дискусии за лявото обединение, но не винаги математическият сбор дава резултат. Целта е да се убедят ляво мислещите хора, че БСП представлява техните интереси и няма да ги предаде.

"Кюстендил е седмата или осмата област, която посещаваме с ръководството на партията и на парламентарната група, каза Нинова. Тя допълни, че целта на обиколките в страната са разговори с хората по места по горещите политически теми - инфлация, доходи, приемането на бюджета, оръжието за Украйна, превъоръжаването, самолетите, мнението за съставянето на правителство. Искаме да чуем хората какво мислят, приемат ли това, което прави парламентарната ни група, посочи Нинова. 

Венцеслав ИЛЧЕВ