Нашето Съединение на 6 септември 1885 г. определя съдбата на България за години напред. То е резултат на редица процеси. Това са Възраждането, борбата за независима българска църква, грижата за съхранението на езика и обичаите, борбата за национално освобождение, Априлското въстание, предшественик на Руско-Турската освободителна война. Това се казва в поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември – Ден на Съединението, Корнелия Маринова. 

"Нашият Ловеч активно участва в тези процеси и не случайно е сред градовете, които първи изграждат модерната държавност", казва тя.

"Но Съединението даде урок и на великите сили, че колкото и велики да са те, трябва да се съобразяват с малките народи, когато те искат своята свобода, независимост и обединение.

През тази година се навършват 137 години от славните събития в Пловдив. Нека отдадем почит на дейците от онова време. На Захарий Стоянов с неговия призив за подкрепа към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и още много други. Те извоюваха този звезден миг в нашата история. Доказаха, че България има своето достойно място на световната карта", припомня кметът на Ловеч. 

"Вярвам, че силата, енергията на тези процеси се усещат и днес. Ние често употребяваме думи като съюз, обединение, единство, съединение. Свързваме ги най-вече с една Обединена Европа. И това е особено важно през 2022 г., когато на Стария континент отново има война. Няма как да се преборим с милитаризма, ако не сме обединени. Общите усилия означават да работим заедно за едно по-добро и сигурно бъдеще. Това значи да бъдем достойни последователи на идеалите на Съединението.

Честит празник, българи! Нека пазим и тачим заветите на нашето Съединение!", се казва още в поздравителния адрес.