Внесох писмо до кмета Терзиев и кметчето на район "Илинден" с искане да бъде предоставена пълната информация от район "Илинден" във връзка с протестите на гражданите. Спомняте си, че на предходното заседание на СОС граждани в залата на общинския съвет изложиха претенции и възражения срещу работата на районния кмет Емил Бранчевски. Това написа общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера в личния си профил във Facebook.

"Фокус" публикува текста на писмото с десетте въпроса без редакторска намеса:

"Уважаеми г-н Терзиев,

Уважаеми г-н Бранчевски,

През изминалите седмици бяхме свидетели на обществено напрежение между жители на столичен район "Илинден“ и неговата администрация в лицето на кмета и заместник-кмета (вече освободен от длъжност). В тази връзка на сесията на Столичен общински съвет на 22.02.2024г. беше проведено и изслушване на гражданите, техните претенции и на кмета на район "Илинден“. Бяха поставени множество въпроси, за по-голямата част от които е необходимо представяне на писмен отговор и доказателства (документи).

С оглед на протеклата дискусия считам, че е в обществен интерес в крайна сметка и Столичен общински съвет, и гражданите да получат еднозначни, ясни и подкрепени с доказателства отговори. Най-общо въпросите бяха групирани в две категории – относно изпълнението на длъжността кмет и начина на управление на районната администрация. 

Поради споровете кога кметът на района е бил на работа и кога в отпуск (платен.неплатен/поради общо заболяване) възникват и въпроси дали издавани в този период административни актове са действителни, сключвани договори в най-общ смисъл дали са действителни и т.н. Очевидно е, че ако кметът в даден период е бил в отпуск и не е заместван правомерно издадените актове и сключените договори са недействителни поради липса на валидно изразена воля. В тази връзка поставям следните въпроси, на които настоявам в най-кратък разумен срок (не по-вече от 14 календарни дни) да бъде отговорено писмено, ведно със съответните доказателства:

1./ За периода 13.11.2023г.-22.02.2024г. кметът на столичен район "Илинден“ – Емил Бранчевски, кога е бил на работа?

2./ За За периода 13.11.2023г.-22.02.2024г. кметът на столичен район "Илинден“ – Емил Бранчевски, кога е бил в отпуск (платен и неплатен)?

3./ За периода 13.11.2023г.-22.02.2024г. кметът на столичен район "Илинден“ – Емил Бранчевски, кога е бил в отпуск поради заболяване?

4./ За периодите, когато кметът на района "Илинден“ – Емил Бранчевски, е бил в отпуск (платен/неплатен) или в отпуск поради заболяване от кого е бил заместван и на какво основание?

5./ Кои служители на районната администрация, от кои длъжности, кога и на какво основание са били освободени от заеманите длъжности?

6./ Кои служители, на какви длъжности и на какво основание са били назначени в периода 13.11.2023г. до 04.03.2024г.?

7./ За периода 13.11.2024г. – 31.12.2024г. изплащани ли са допълнителни възнаграждения (ДМС) на служители на районната администрация, на кои, на какво основание и в какъв размер?

8./ За периода 13.11.2023г. до 04.03.2024г. сключвани ли са граждански договори, с кои лица, с какъв предмет, на какво основание и на каква стойност?

9./ Какъв е броят на процедираните в момента преписки в район "Илинден“ във връзка със санирането на многофамилни жилищни сгради (режим на етажна собственост), за кои блокове са и на какъв етап е всяка преписка?

10./ Подписвал ли е кметът на район "Илинден“ административни актове и други документи в условията на работа от дистанция (хоум офис) – кои, кога и на какво основание?

Уважаеми г-н Терзиев,

Моля наличната информация в Столична община по тези въпроси да ми бъде предоставена.

Уважаеми г-н Бранчевски,

Настоявам в упоменатия възможно най-кратък 14-дневен срок да предоставите информация по посочените десет въпроса, като по т.т. 1-4 вкл. представите всички налични в района документи, удостоверяващи ползването на отпуск независимо от основанието. С оглед съмнения за подписване на документи от Ваше име, но във фактическото Ви отсъствие да бъдат представени и заповедите, с които сте бил заместван, докато сте бил в отпуск. 

По отношение на т.т. 5-10 вкл. да представите заповеди, официални справки от деловодната и счетоводната система на района, за да може да се установят факти и обстоятелства по безспорен начин.

Установяването на обективната истина по всички поставени въпроси (значителна част, обръщам внимание, поставени от граждани) е в интерес и на обществото, и на администрацията.