В две последователни публикации на страницата си във Facebook Карлос Контрера задава въпроси към екипа на кмета Васил Терзиев.

"От съобщение на Център за градска мобилност ЕАД разбрах, че заместник-кметът по транспорта разкривал нова трамвайна линия. Нови линии и промени в маршрути на съществуващи линии от градския транспорт се извършват с решение на СОС! Такова няма! Следователно заместник-кметът по транспорта от "Спаси София“ се кани да разкрие незаконно нова линия на обществения транспорт. Скандално! Съвсем я подкараха през просото. Това ли Ви е промяната?!“, заяви Контрера в социалната мрежа по повод разкриването на новата трамвайна линия линия № 21.

"Също скандално е, че вероятно, за да тръгне новата линия ще се свалят коли и водачи от ТМ20, което за гражданите значи повече чакане по спирките и по-дълго време за пътуване с ТМ 20. Тази очевидна недомслица на спасителите е напът да стане факт... По трасето има и технически проблеми (една от стрелките е ръчна), което значи допълнително забавяне. Не мога да проумея как е възможно да се правят подобни каубойски изпълнения. Нещо повече, във вторник (05.03.2024г.) зам.-кметът по транспорта не благоволи дори устно да уведоми комисията по транспорт от кумува срама за идеята си. Това е просто пълно безобразие!", добави още той.

За втория казус Карлос Контрера задава въпрос на кмета на район "Кремиковци“ Лилия Донкова: "Как може един квадратен метър асфалт, полаган от една и съща фирма по един и същ договор, да струва различно?“.

През декември 2023 г. внесох питане с конкретни въпроси, свързани с текущата поддръжка на улиците в район "Кремиковци“ през 2022 и 2023 г. Повод за питането ми бяха множество оплаквания от улици с дупки, кратери, неравности. От трите договора за текуща поддръжка (т.нар. кръпки) ми беше предоставен само един и то без цените на квадратен метър. За другите два ми беше отговорено да си ги търся в Агенцията по обществените поръчки. В отговора на район "Кремиковци“ няма нито ред за цените на кв. метър асфалт по текущ ремонт.

От получената писмена справка след пресмятане на заплатеното и отчетените квадратури положен асфалт излезе, че цените за 1 кв.м. варират от 49,84 лв. кв.м. през 51,9 лв. кв.м., 110 лв. кв.м., 140,09 лв. кв.м., 144 лв. кв.м. до 147,7 лв. кв.м., дори 177 лв. кв.м. Това са цени по един договор на един изпълнител за една и съща дейност. Така излиза, че кърпенето на една дупка струва от 49 лв. до 147 лв. Подчертавам, че това е договор за текущ ремонт, т.е. говорим за изкърпване на най-горния, износващия слой асфалт. Тук не става дума за цялостно изграждане на улица, път или площад.

Разликите са фрапантни и не беше дадено логично обяснение какво е довело до тези брутални разлики. Всички тези ремонти са платени. Според отговора на кмета на район "Кремиковци“ Донкова санкции не са налагани на изпълнителите, а когато се усъмних в зала, че е имало проблеми с качеството на някои ремонти, изведнъж се оказа, че изпълнителите по гаранционни срокове са били връщани да преправят.

От крайно схематичния и кратък отговор излиза, че за 2022 г. и 2023 г. район "Кремиковци“ е ремонтирал не повече от 15-16 улици в целия район. Има населени места, където нищо не е ремонтирано по пътната мрежа - например с. Горни Богров, кв. "Ботунец“ и т.н.

Тъй като данните са притеснителни ще поискам от кмета Васил Терзиев да направи пълна финансова проверка за периода 2019-2023 г. как са харчени парите за текущ ремонт на улици (кръпки) в район "Кремиковци“. Убеден съм, че част от истината беше спестена в отговора на моето питане. И няма как да приема, че цената на един квадратен метър кръпка може да бъде 177,9 лв. кв.м.